+48 600 427 868 perkun@krutynia.com.pl

Restauracje Krutyń Mazury

Spis treści
Restauracja Mazurska

Restauracja Krutynianka

arestauracja krutynianka
Dla samego widoku warto odwiedzić „Krutyniankę”. Zielona rzeka płynie ledwie kilkanaście metrów od tarasu restauracji. Kajakarze – bywalcy na Krutyni – mają tu jeden z ulubionych przystanków. Obiad, czy choćby kawa lub piwo – ominąć „Krutynianki” po prostu nie wypada. Latem nie tylko na trasie jest gwarno i rojno. Turystów z autokarów i wodniaków witają Irena i Zbigniew Waszkiewiczowie, mieszkańcy Olsztyna, a w sezonie – Krutyni. Od kilkunastu lat prowadzą oni restaurację swoich marzeń. Taką, w której nazwy dań regionalnych w karcie nie są tylko zapisem dla ozdoby. Kto próbował zupy pokrzywowej, schabu w papilotach, polędwicy wołowej według przepisu szefowej albo sandacza po mazursku, ten wie, o co chodzi. Na deser do wyboru: kuch albo paj z jabłek i … słodkie lenistwo.
aKrutynianka poleca
Na początek podajemy „czekadełko” – chleb z domowym smalczykiem i kiszonym ogórkiem.

Krutynianka danie
Przegląd wybranych dań z karty (ceny przystępne): Przekąski zimne:
sałatka szefa, sałatka szefowej.Przekąski gorące:
jaja po mazursku, kiszka warmińska z żurawinami.
szef Krutynianka

Zupy:
pokrzywowa, myśliwska, mazurska zupa z ryby, rosół z węgorza, chłodnik, mleko zsiadłe z ziemniakami po mazursku.

Dania mięsne:
polędwiczki „Krutynianki”, kaczka pieczona, polędwica wołowa, stek schabowy,
medalion drobiowy z rusztu, golonka po bawarsku, pieczeń zbójecka, kotlet „Krutyń”,
sznycelki z indyka, szaszłyk, kotlet „Kapitan”, schab po myśliwsku (z dziczyzny).

Dania rybne:
węgorz po rybacku, sandacz po mazursku, sandacz pieczony, sandacz w ziarnie sezamowym, sandacz z cebulką, sielawa smażona po mazursku, lin w śmietanie, pstrąg w migdałach.

Dania specjalne:
kurki po mazursku, dzyndzałki warmińskie, plince ziemniaczane z węgorzem, ziemniaki smażone po mazursku.

Jesteśmy znani:
– ze smacznej kuchni warmińsko – mazurskiej,
– ze sprawnej obsługi zorganizowanych grup turystycznych,
– z indywidualnego podejścia do każdego gościa,
– z rzetelnej pracy od 12 lat.

1994 – nagroda główna Gazety Wyborczej – Turystyczny Przebój Lata
– kategoria wyżywienie
1997 – nagroda główna Gazety Olsztyńskiej w konkursie „O Mosiężną Warzelnicę”
– za odwagę w korzystaniu z tradycji kuchni regionu

 

Irena i Zbigniew Waszkiewiczowie,
Krutyń 34, 11-710 Piecki,

tel./fax +48 (089) 742 12 19 ,
tel. kom. 0 608 370 640, 0 604 630 157
e-mail: krutynianka@krutynianka.ol.pl.

„Krutynianka” Stacja Turystyczna i Restauracja,